
Kokią įtaką žmogaus savijautai turi cukraus kiekis?

Tokį klausimą prieš keletą metų sau uždavė prancūzų biochemikė Jessie Inchauspé, kuri, pradėjusi gilintis ir kasdien kruopščiai matuoti savo cukraus kiekį kraujyje, atrado gana įdomių dalykų. Pasirodo, kad šie atradimai gali būti įdomūs ne tik diabetu sergantiems, bet ir visai sveikiems žmonėms, kurie, pavyzdžiui, patiria popietinį nuovargį ar pastovų norą užkąsti ko nors skanaus, ir galbūt mano, kad taip ir turi būti.
Taigi, ką tokio atrado Jessie, kad šiandien ją jau seka 2.2 mln sekėjų Instagram platformoje, jos surengtame gliukozės sekimo eksperimente sudalyvavo daugiau nei 2000 žmonių ir per porą metų ji yra išleidusi net dvi geriausiai Amazon parduodamas knygas?
Pradėti vertėtų nuo to, kad cukrus arba gliukozė yra vienas iš svarbesnių energijos šaltinių mūsų organizmui – kiekvienai ląstelei reikia gliukozės. Kaip rašo pati J. Inchauspé, gliukozės svyravimai kraujyje ilgą laiką buvo aktualūs tik žmonėms, kurie serga diabetu ir privalo tą daryti kasdien tam, kad išgyventų, tačiau šiandien daugėja mokslininkų, kurie teigia, kad gliukozės svyravimus kraujyje patiriame beveik visi (apie 80 proc. populiacijos), o jų kontrolė gali padėti atsikratyti pakankamai nemažai nusiskundimų savijauta, tokių kaip noras užkandžiauti, nuovargio jausmas, smegenų rūkas, aknė, hormonų sutrikimai, odos problemos (egzema ar psoriazė), vaisingumo ir psichologinės problemos (nerimas ar depresija). Vis dėlto negalime teigti, kad gliukozė tiesiogiai sukelia visas šias problemas ir jos kaip energijos šaltinio reikia atsisakyti.
Problemų kyla tuomet, kai cukraus į organizmą patenka per daug ir per greitai. Būtent per dideli cukraus kiekio kraujyje šuoliai sukelia staigų norą ko nors užkąsti jau po dviejų valandų, o ilgainiui ir uždegimus, skatina senėjimą, prastą nuotaiką, hormonų svyravimus ir t.t. Gera naujiena yra ta, kad šiuos šuolius mes galime kontroliuoti, taip atsikratydami nemažo kiekio ligų ir simptomų ar jų rizikos.

J. Inchauspé, remdamasi savo asmenine patirtimi ir moksliniais tyrimais, kasdien dalinasi su savo sekėjais, kaip tai padaryti paprastai, nebrangiai ir greitai. Savo naujoje knygoje The Glucose Goddess Method: Your four-week guide to cutting cravings, getting your energy back, and feeling amazing (2023) ji pataria pradėti nuo 4 savaičių kurso, kai kas savaitę pridedama po naują įprotį, padėsiantį sumažinti cukraus kiekio kraujyje šuolius. Pirmiausia, patariama pradėti nuo sūrių pusryčių – iki pietų laiko atsisakant bet kokio saldaus maisto. Antrąją savaitę patariama įvesti vieną šaukštą acto su vandeniu kasdien, geriau prieš valgį. Trečiąją savaitę vieną valgymą per dieną patariama pradėti nuo nedidelio daržovių patiekalo, pavyzdžiui, dubenėlio salotų. Galiausiai, ketvirtąją savaitę patariama nors po vieno iš dienos valgymų pajudėti bent po 10 minučių, tarkime, pašokti, išeiti pasivaikščioti, nueiti apsitvarkyti namus, išsiplauti indus ir pan.

Pamėginti išsiugdyti šiuos naujus įpročius ir pastebėti savo besikeičiančią savijautą minėtoje knygoje sutiko 2700 eksperimento dalyvių iš 110 skirtingų valstybių nuo 20 iki 70 metų amžiaus (knygos autorė kvietė prisijungti bent 100 dalyvių). Kokius pokyčius pastebėjo šie žmonės? Skaičiai iškalbingi.
- 90 proc. dalyvių jaučia sumažėjusį alkio jausmą;
- 89 proc. dalyvių teigia, rečiau patiriantys norą kažko užkąsti;
- 77 proc. dalyvių teigia, kad turi daugiau energijos;
- 67 proc. dalyvių teigia, jaučiantys daugiau laimės;
- 58 proc. dalyvių teigia, kad miego kokybė yra geresnė;
- 58 proc. dalyvių, susiduriančių su psichologinėmis problemomis, teigia, kad pajautė savo simptomų sumažėjimą;
- 46 proc. dalyvių teigia, kad jų odos būklė pagerėjo;
- 41 proc. dalyvių, sergančių diabetu, teigia, kad ligos simptomai sušvelnėjo;
- 35 proc. dalyvių teigia, kad jų hormoninė sveikata pagerėjo.
Tai išties daug žadantys rezultatai, įrodantys, kad įmanoma išmokti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje be specialios įrangos (pleistrų, adatų ir pan.) ir be dietų, ribojančių mitybos racioną. Negana to, savijautos pagerėjimas juntamas jau pirmąją savaitę, tiesiog atsisakius saldaus maisto pirmoje dienos pusėje, o prisijaukinus visus keturis naujus įpročius, įmanoma iš esmės pagerinti savo sveikatos būseną. Panašu, kad dalyviai šalutinio poveikio nepatyrė, tiesa, su acto vartojimu galima būti atsargesniems – pradėti nuo mažo kiekio ir stebėti save.

Greičiausiai, būtent metodo paprastumas ir aiškumas yra atsakymas, kodėl jis tapo toks populiarus ir pasibaigus eksperimentui. Net ypatingai nesiskundžiant savo savijauta, atstatyti energijos ir alkio svyravimus, pasitelkiant aprašytą metodą, gali būti aktualu kiekvienam, taigi, norintiems sužinoti daugiau apie šį metodą ir gliukozės šuolių įtaką sveikatai kviečiame perskaityti visą šiame straipsnyje paminėtą J. Inchauspé knygą arba pasekti Jessie Instagram: @glucosegoddess.
Tekstas kurtas nenaudojant jokių dirbtinio intelekto įrankių.
Draudžiama Tema360 paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti www.tema360.lt kaip šaltinį.